ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΠΟ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΔΕΜ

get the music right

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΠΟ-  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΔΕΜ

 

Ψηφίστηκε πρόσφατα νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που επιφέρει τροποποιήσεις στον Ν 4481/2017 ( Περί λειτουργίας των ΟΣΔ )  και στον  Ν 2121/1993 ( Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και  Συγγενικών Δικαιωμάτων) , νομοθέτημα που σαφώς επηρεάζει μεταξύ άλλων τα πρώην μέλη της ΑΕΠΙ και νυν μέλη και της ΕΔΕΜ .

Η ΕΔΕΜ επισημαίνει ότι η περιορισμένη διάρκεια  διαβούλευσης ,η επιλεκτική  πρόσκληση ενδιαφερόμενων φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής  και η εσπευσμένη προώθηση του νομοσχεδίου προς ψήφιση κατά τη θερινή περίοδο, δεν επέτρεψαν την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων στη διαμόρφωση των νέων ρυθμίσεων, που αφορούν σε  θέματα ιδιαιτέρως κρίσιμα και ευαίσθητα για την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ΕΔΕΜ θεωρεί οτι ζητήματα που αφορούν στη συλλογική διαχείριση και τα δικαιώματα των δημιουργών, απαιτούν επαρκή χρόνο διαβούλευσης και ευρεία συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Τα σχετικά με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και τα πνευματικάδικαιώματα άρθρα του νέου νόμου είναι τα ακόλουθα:

  1. Άρθρο 115 – Προσωρινός προσδιορισμός εύλογης αμοιβής άρθρου 49 ν.2121/1993

Η ρύθμιση αφορά τις περιπτώσεις διαφωνίας μεταξύ χρήστη και Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ως προς το ύψος της εύλογης αμοιβής του άρθρου 49 του Ν 2121/1993 (δηλαδή της αμοιβής παραγωγών υλικών φορέων και ερμηνευτών-εκτελεστών) και τους όρους πληρωμής.

  1. Άρθρο 116 – Κρατήσεις για κοινωνικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες
  1. Άρθρο 117 – Εύλογη αμοιβή άρθρου 18 ν. 2121/1993

Η απόφαση του ΟΠΙ περί κατανομής μεταξύ ΟΣΔ της ίδιας κατηγορίας/υποκατηγορίας, σε περίπτωση μη συμφωνίας των ΟΣΔ, θα ισχύει πλέον για τρία (3) έτη από την έκδοσή της, αντί για ένα (1) έτος που ίσχυε μέχρι σήμερα.

  1. Άρθρο 120 – Αρμοδιότητες συνδίκου και διανομή στους δικαιούχους της ΑΕΠΙ.

Με τo άρθρο 120 εισάγεται ειδική διαδικασία για τη διανομή δικαιωμάτων που αφορούν στη διαχειριστική περίοδο της λειτουργίας ΑΕΠΙ. Ειδικότερα:

  • · Η σύνδικος πτώχευσης της ΑΕΠΙ αναλαμβάνει την είσπραξη των απαιτήσεων που είχαν τιμολογηθεί πριν από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, καθώς και τη διανομή των αντίστοιχων ποσών στους δικαιούχους, σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα Κανονισμό Διανομής της ΑΕΠΙ.
  • · Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η σύνδικος αποκτά πρόσβαση στο αρχείο της ΑΕΠΙ και δύναται να αξιοποιήσει τεχνικούς συμβούλους,σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.
  • Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν από τη σύνδικο με σχετική ανακοίνωση, η οποία θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και θα κοινοποιηθεί και στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

 

Η ολοκλήρωση της διανομής των συγκεκριμένων ποσών και της πτωχευτικής διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την οριστική διευθέτηση μιας μακρόχρονης εκκρεμότητας. Ο τρόπος όμως εφαρμογής της αποκτά ιδιαίτερη σημασία και θα προσδιορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Για το θέμα αυτό, τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ σε συνεδρίαση του στις 28/7/2026, αποφάσισε τα ακόλουθα:

– Να ενημερωθούν τα μέλη του Οργανισμού, που ήταν και πρώην μέλη της ΑΕΠΙ, ότι με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται ειδική διαδικασία για τη διανομή δικαιωμάτων που αφορούν στη διαχειριστική περίοδο της ΑΕΠΙ.

– Η ΕΔΕΜ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νέας διάταξης, τις αποφάσεις της συνδίκου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που αφορούν στον ορισμό τεχνικών συμβούλων και τη συνολική διαδικασία υλοποίησης της διανομής (εισπραχθέντα δικαιώματα, παράμετροι διανομής κ.α).

– Η ΕΔΕΜ θα ενημερώσει εκ νέου τα μέλη της μόλις δημοσιευθεί η ανακοίνωση της συνδίκου με τις οδηγίες για την είσπραξη των ποσών.

– Οι δικαιούχοι της ΕΔΕΜ και  πρώην μέλη της ΑΕΠΙ μπορούν να εξουσιοδοτήσουν την ΕΔΕΜ να λαμβάνει πληροφόρηση από την σύνδικο σε σχέση με τα δικαιώματα τους.

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΔΕΜ

 

Για περισσότερες πληροφορίες , οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Μελών της ΕΔΕΜ, τηλ. 2111906710-12 κ.κ. Αλέκα Τασούλη, Σόφη Τσιράκη, Μάρα Μοτάκη