ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 2021 Β

square socialmediaposts 19

Ενημέρωση για τη Διανομή δικαιωμάτων 2021 Β

Αγαπητοί δικαιούχοι,Με σεβασμό σε όλους τους δημιουργούς και δικαιούχους που εκπροσωπεί και με συνέπεια στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι και σε πρώην μέλη της ΕΥΕΔ και της ΑΕΠΙ, η Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ ανακοινώνει την έναρξη της τρίτης διανομής δικαιωμάτων μέσα στο 2021.

Η διανομή δικαιωμάτων Δεκεμβρίου 2021 (Διανομή 2021 B) ανέρχεται σε 2.168.850 €, ποσό καθαρό μετά από προμήθεια και κρατήσεις και αφορά σε δικαιώματα από Εύλογη Αμοιβή, Δημόσια Εκτέλεση, Τηλεόραση, Ραδιόφωνα, Επιγραμμικά, Συναυλίες και Μηχανικά Δικαιώματα. Μαζί με τις διανομές Κινηματογραφικών και Διαφημίσεων του β’ εξαμήνου 2021, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται σε 2.300.940 € καθαρά δικαιώματα. Κατά την πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/12/2021, εγκρίθηκαν οι αρχές παραμετροποίησης της τρέχουσας διανομής Δεκεμβρίου 2021.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Διανομή Δικαιωμάτων Δεκεμβρίου 2021 απαρτίζεται συνολικά από 42 επιμέρους διανομές και περιλαμβάνει δικαιώματα που αφορούν σε 8.147 δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ ανά περιόδους χρήσης των μουσικών έργων για τις παραπάνω πηγές δικαιωμάτων.Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021 θα ξεκινήσει η αποστολή στους δικαιούχους της συγκεντρωτικής εκκαθάρισης των δικαιωμάτων που λαμβάνουν, αναφέροντας τις πηγές εσόδων, την περίοδο χρήσης και το συνολικό ποσό των δικαιωμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο καθώς και τη διαδικασία για την καταβολή των δικαιωμάτων.

Προς ενημέρωση όλων των δικαιούχων, η ΕΔΕΜ εντός του 2021 έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο διανομές τον Φεβρουάριο 2021 (Διανομή 2020 Β), τον Ιούλιο 2021 (Διανομή 2021 Α) καθώς και ad hoc ενσωματώσεις έργων σε κινηματογραφικές παραγωγές και διαφημίσεις. Μαζί με τη διανομή Δεκεμβρίου 2021 (Διανομή 2021 Β), η ΕΔΕΜ, εντός του 2021 θα έχει διανείμει συνολικά περίπου 6.600.000 € σε καθαρά δικαιώματα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ανωτέρω ποσό εισπράχθηκε μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο λειτουργίας και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, τη δραστηριοποίηση δύο ΟΣΔ στην αγορά και την εκκρεμότητα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παρόλα αυτά, η ΕΔΕΜ, με επίμονες ενέργειες και καίριες παρεμβάσεις, κατάφερε να διευρύνει τις πηγές των εσόδων, βάζοντας έτσι σταθερές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην απόδοση των αμοιβών των πνευματικών δημιουργών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη διανομή της ΕΔΕΜ τον Φεβρουάριο 2021 (Διανομή 2020 Β) αφορούσε μόνο σε 3 πηγές: Εύλογη Αμοιβή, Δημόσια Εκτέλεση και 2 τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΡΤ & COSMOTE). Στη διανομή του Ιουλίου 2021 (Διανομή 2021 Α) προστέθηκαν στις ανωτέρω πηγές και δικαιώματα από Συναυλίες και Θεατρικές Παραστάσεις, κάποια μικρά Ραδιόφωνα, Μηχανικά (work by work) και Επιγραμμικά.
Στη Διανομή του Δεκεμβρίου 2021 (Διανομή 2021 Β), εκτός από όλες τις ανωτέρω πηγές, διανέμονται για πρώτη φορά δικαιώματα από ιδιωτικά κανάλια -μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) για το 2019, από ραδιοφωνικούς σταθμούς μέλη της ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφώνων Αττικής) για το 2018 και από τη ΝΟVΑ για τα έτη 2017, 2018 και 2019. Παράλληλα, έχουν αδειοδοτηθεί απευθείας από την ΕΔΕΜ σημαντικές ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες (Spotify, Deezer, Apple Music & iTunes, YouTube) και αναμένονται οι αντίστοιχες εισπράξεις εντός του Α’ τριμήνου 2022.

Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις με τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ και των σχετικών αποφάσεων της ΕΥΕΔ για την ίδρυση της ΕΔΕΜ κρίνοντας ότι, με βάση τον αριθμό των μελών της και το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο της, η ΕΔΕΜ είναι ένας απόλυτα βιώσιμος Οργανισμός, έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών. (Μπορείτε να δείτε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ EΔΩ)

Η μεγιστοποίηση των εισπράξεων για όλους τους ανωτέρω δικαιούχους και η αναδρομική είσπραξη δικαιωμάτων αποτελούν πρωταρχικούς στόχους της ΕΔΕΜ για το 2022 και για την επίτευξή τους έχουν δρομολογηθεί σχετικές ενέργειες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • στρατηγική συνεργασία με διεθνή εταιρεία διαχείρισης εσόδων για τη χαρτογράφηση και την είσπραξη εσόδων από το σύνολο της αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων σε συνεργασία με το δίκτυο αντιπροσώπων της Δημόσιας Εκτέλεσης
  • αίτημα για επανεξέταση της αίτησης μέλους που είχε υποβάλει η ΕΔΕΜ στη CISAC (η απόφαση είχε αναβληθεί αναμένοντας την έκβαση του ΣτΕ).
  • νέο κύκλο επικοινωνίας με τους ξένους ΟΣΔ για τη σύναψη συμβάσεων εκπροσώπησης.

Με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των 2.800 δικαιούχων της και την άοκνη προσπάθεια του προσωπικού της, η ΕΔΕΜ προχωρά με προσήλωση και αφοσίωση στην πραγματοποίηση του οράματος των εντολοδόχων της και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων της, τη στήριξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και τη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, προς όφελος όλων.

Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία.

Με εκτίμηση,

Λούκα T. Κατσέλη
Γενική Διευθύντρια