ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ “ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ”

square socialmediaposts

Συχνές ερωτήσεις για τη συμμετοχή στη δράση “Ανοιχτές Πλατφόρμες”

 

Μπορώ να πάρω μέρος μόνος μου στις ακροάσεις είτε σαν εκτελεστής είτε σαν συνθέτης;

Ο ελάχιστος αριθμός ατόμων στις ακροάσεις με φυσική παρουσία είναι τα 3 άτομα και ο μέγιστος τα 16, ακολουθώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξαιρέσεις από το μέγιστο όριο μπορούν να γίνουν μόνο μετά από ειδική έγκριση των διοργανωτών. Στις ψηφιακές συμμετοχές ο ελάχιστος αριθμός είναι 3 άτομα, χωρίς περιορισμό για τον μέγιστο αριθμό.

 

Είναι απαραίτητο να δηλώσω συμμετοχή με πρωτότυπη δική μου σύνθεση έργου;

Στις ακροάσεις μπορούν να συμμετάσχουν είτε συνθέτες παρουσιάζοντας έργα τους είτε εκτελεστές, είτε μουσικοί και με τις δύο ιδιότητες με την προϋπόθεση της τήρησης του ελάχιστου και του μέγιστου αριθμού προσώπων όπως ορίζεται στους όρους συμμετοχής δηλαδή τουλάχιστον τρεις μουσικοί για όλες τις ακροάσεις, 16 το μέγιστο για τις ακροάσεις με φυσική παρουσία και χωρίς περιορισμό για τις διαδικτυακές συμμετοχές. Όλοι οι παραπάνω παρουσιάζουν στην επιτροπή είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς τους διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται και εκτελούνται ορχηστρικά, φωνητικά, ή μεικτά έργα με πρωτότυπες συνθέσεις, όπως επίσης εναλλακτικά και μεταγραφές, διασκευές, δημιουργικές και καινοτόμες ερμηνείες από όλο το φάσμα της μουσικής, όπως έντεχνη «κλασική» μουσική (αναγεννησιακή μέχρι και τον 21ο αιώνα), θρησκευτική, έθνικ, παραδοσιακή, τζαζ, ροκ, σύγχρονα μουσικά ρεύματα (mouth beat, body percussion), μίνιμαλ, μιούζικαλ και τραγούδια με ελληνικό ή ξένο στίχο. Στα κριτήρια αξιολόγησης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την αυθεντικότητα, την τεχνική και ερμηνευτική αρτιότητα, την ενορχήστρωση, την πρωτοτυπία της διασκευής –όπου αυτή απαιτείται– και στη δημιουργική σύνδεση μουσικής και κειμένου όσον αφορά τα τραγούδια. Στα φωνητικά έργα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

 

Είναι απαραίτητο ο συνθέτης να συμμετάσχει ως εκτελεστής στα δικά του έργα;

Όχι απαραίτητα.

 

Μπορούν να συμμετάσχουν χορωδιακά ή φωνητικά σύνολα;

Ναι, με την τήρηση των προϋποθέσεων του ελάχιστου αριθμού για κάθε είδους ακρόαση και του μέγιστου για την φυσική παρουσία για τις οποίες όμως μπορεί να ισχύουν ειδικοί περιορισμοί λόγω υγειονομικών μέτρων

 

Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποστείλουμε τα έργα μας στις 14 Φεβρουαρίου 2022;

Καλό θα ήταν οι υποβολές των αιτήσεων συμμετοχής στις ακροάσεις να γίνουν έγκαιρα πριν την καταληκτική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο η όλη διαδικασία αξιολογήσεις από την επιτροπή.

 

Τι τύπο αρχείου μπορώ να σας υποβάλλω; Τα αρχεία mp3 είναι αποδεκτά;

Στην περίπτωση ψηφιακής συμμετοχής , οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν την ειδική φόρμα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για την συμμετοχή και στέλνουν το απαραίτητο οπτικοακουστικό υλικό σε μορφή mp4 μέσω της πλατφόρμας wetransfer. Η επιτροπή έχει το δικαίωμα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει συμπληρωματικό ψηφιακό υλικό είτε φυσική παρουσία για ακρόαση στους χώρους του Μεγάρου.

 

Mπορούν να πάρουν μέρος και αλλοδαποί μουσικοί στην σύνθεση του γκρουπ;

Στις ακροάσεις μπορούν να συμμετέχουν χωρίς όριο ηλικίας, Έλληνες μουσικοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και αλλοδαποί μουσικοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.  Επίσης στα σχήματα που συμμετέχουν είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό μπορούν να έχουν στην σύνθεση τους , χωρίς να είναι υποχρεωτικό, και  Έλληνες και αλλοδαπούς μουσικούς.

 

Υπάρχει αμοιβή για τους συμμετέχοντες έναντι της συμμετοχής στις ακροάσεις;

Δεν προβλέπεται χρηματική αποζημίωση για τη συμμετοχή στις ακροάσεις. Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής ή οποιαδήποτε άλλα έξοδα καλύπτονται από τους συμμετέχοντες. Αντίστοιχα, η ψηφιακή καταγραφή γίνεται με ευθύνη και έξοδα των ίδιων των συμμετεχόντων. Οι ομάδες όμως που θα επιλεγούν από την διαδικασία των ακροάσεων στην διάρκεια της φετινής χρονιάς θα υποστηριχθούν την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2022-23 με ένα ευρύ πλέγμα δράσεων συναυλιακών, επικοινωνιακών κλπ.

 

H online ακρόαση, πρέπει να περιέχει κάποια σκηνοθεσία ή να αποτελεί υψηλής ποιότητας video;

H online ακρόαση αντικαθιστά την φυσική και θέλουμε να αποτελεί ένα μαγνητοσκοπημένο υλικό χωρίς ειδικές σκηνοθετικές παρεμβάσεις και οπτικά εφέ. Περισσότερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα του ήχου έτσι να δίνει μια όσο το δυνατό πιο πιστή ηχητική εικόνα της μουσικής που εκτελείται από το μουσικό σύνολο. Η επιτροπή έχει το δικαίωμα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει συμπληρωματικό ψηφιακό υλικό είτε φυσική παρουσία για ακρόαση στους χώρους του Μεγάρου.

 

Στις φυσικές ακροάσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μη εμβολιασμένου μουσικού; Με ποιες προϋποθέσεις γίνεται η είσοδος στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής και ποια υγειονομικά πρωτόκολλα ακολουθούνται;

Τις επικαιροποιημένες οδηγίες που ισχύουν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Μεγάρου μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ. Συνεπώς είναι απαραίτητο στην περίπτωση φυσικής παρουσίας οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες αυτές.