ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ ΜΕ ΤΗΝ APPLE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

apple

Σημαντική συμφωνία της ΕΔΕΜ με την Apple για την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου  2021

Η ΕΔΕΜ συνεχίζει τη διεύρυνση των πηγών εσόδων της και τη σύναψη επωφελών συνεργασιών, με στόχο τη μέγιστη προστασία του εκπροσωπούμενου μουσικού ρεπερτορίου της.

Σε συνέχεια της υπογραφής σύμβασης με τις μουσικές πλατφόρμες Spotify και Deezer, μια ακόμη σημαντική συμφωνία προστίθενται στις επιτυχίες του Οργανισμού. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η ΕΔΕΜ υπέγραψε σύμβαση αδειοδότησης  με την Apple για καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων, αναφορικά με τις χρήσεις μουσικής στις ιδιαίτερα δημοφιλείς μουσικές υπηρεσίες της εταιρείας.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά στην υπηρεσία καθοδικής μεταφόρτωσης (downloading) μουσικών έργων, μουσικών βίντεο, ringtones και συναυλιών (iTunes) καθώς επίσης και τη συνδρομητική streaming υπηρεσία Apple Music. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΕΔΕΜ αδειοδοτεί απευθείας την Apple, όπως και όλες τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες και όχι μέσω παρέμβασης τρίτου φορέα, γεγονός που της δίνει το στρατηγικό πλεονέκτημα να συμμετέχει στη διαμόρφωση των όρων της συμφωνίας προς όφελος των δικαιούχων της. Μέσα από την απευθείας διαπραγμάτευση  και αδειοδότηση η ΕΔΕΜ ανταποκρίνεται με συνέπεια στον ρόλο της ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην εδαφική επικράτεια της Ελλάδας,  ο οποίος διασφαλίζει τα συμφέροντα των δικαιούχων της και τον οποίο αναγνωρίζουν οι κορυφαίες μουσικές υπηρεσίες παγκοσμίως.

Η ΕΔΕΜ μένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της προς όλους τους δικαιούχους που εκπροσωπεί, προχωρά δυναμικά και σταθερά στην επίτευξη των στόχων της όπως η μεγιστοποίηση των εσόδων της, η αποτελεσματική προστασία του εκπροσωπούμενου μουσικού ρεπερτορίου της σε όλα τα σύγχρονα μέσα και υπηρεσίες που κυριαρχούν σήμερα στη μουσική, καθώς και η υποστήριξη με κάθε τρόπο της μουσικής δημιουργίας και του πολιτισμού της χώρας μας.

 

 

 

Λίγα λόγια τις μουσικές υπηρεσίες Apple Music και iTunes

Η συνδρομητική μουσική υπηρεσία “Apple Musicτης Apple  μετρά πάνω από 72 εκατ. Συνδρομητές,  με έσοδα που αντιπροσωπεύουν το 7,6 % των συνολικών εσόδων της μητρικής εταιρίας (Δεκ. 2020).  Προσφέρει μια τεράστια βιβλιοθήκη τραγουδιών μέσω streaming (συνεχούς ροής) αλλά και με δυνατότητα  αναπαραγωγής  τους σε άλλες συσκευές και υπηρεσίες της Apple.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα iTunes της Apple αποτελεί το νο.1 μουσικό κατάστημα στον κόσμο και παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν και να αγοράσουν  την αγαπημένη τους μουσική και  βίντεο, ανάμεσα σε εκατομμύρια ολόκληρα τραγούδια (full track downloads), μουσικά άλμπουμ, μουσικά βίντεο και συναυλίες ενώ παράλληλα διαθέτει προς αγορά ένα σημαντικό κατάλογο από κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, audiobooks κλπ.