ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 2021

square socialmediaposts 1

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2021

 

Ενημέρωση για τη Διανομή δικαιωμάτων 2021 Α

Αγαπητοί δικαιούχοι,

Ανταποκρινόμενη στους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της και με σεβασμό σε όλους τους δημιουργούς και δικαιούχους που εκπροσωπεί, η Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ ανακοινώνει την έναρξη της δεύτερης  πληρωμής  δικαιωμάτων μέσα στο 2021.

Η Διανομή δικαιωμάτων Ιουλίου 2021 ανέρχεται σε 2,2 εκατ. Ευρώ (ποσό καθαρό μετά από προμήθεια και κρατήσεις) και αφορά  σε δικαιώματα από Εύλογη Αμοιβή, Δημόσια Εκτέλεση, Τηλεόραση, Ραδιόφωνα, Επιγραμμικά, Συναυλίες και Μηχανικά Δικαιώματα. Κατά την πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η/7/2021, εγκρίθηκαν ο επικαιροποιημένος Κανονισμός Διανομής και οι αρχές παραμετροποίησης της τρέχουσας διανομής.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Διανομή Δικαιωμάτων Ιουλίου 2021 απαρτίζεται συνολικά από 33 επιμέρους διανομές, καθώς περιλαμβάνει δικαιώματα που αφορούν σε δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ ανά περιόδους χρήσης των μουσικών έργων για τις παραπάνω επτά πηγές δικαιωμάτων.

Εξίσου σημαντικό και εντυπωσιακό  για τη διανομή Ιουλίου 2021, είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των 8.429 δικαιούχων που λαμβάνουν μέρος στη διανομή δικαιωμάτων Ιουλίου 2021, ποσοστό 65% παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τα δικαιώματα που έλαβαν οι αντίστοιχοι δικαιούχοι κατά την προηγούμενη διανομή δικαιωμάτων της EΔΕΜ, τον Ιανουάριο 2021.  Αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι η ΕΔΕΜ, σε μία κρίσιμη περίοδο για τα πνευματικά δικαιώματα, κατάφερε να εισπράξει και να αποδώσει, πέραν των ποσών που παρέλαβε από την ΕΥΕΔ, ένα πολύ σημαντικό ποσό δικαιωμάτων τόσο για τους δικαιούχους της όσο και για τους πρώην δικαιούχους ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ.

Σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, θα αποσταλεί στους δικαιούχους η συγκεντρωτική εκκαθάριση των δικαιωμάτων που λαμβάνουν, αναφέροντας τις πηγές εσόδων, την περίοδο χρήσης και το συνολικό ποσό των δικαιωμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο.

Θεωρούμε σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι στο καθαρό ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ  που μοιράζει η ΕΔΕΜ στους αντίστοιχους δικαιούχους, δεν έχουν συμπεριληφθεί δικαιώματα από τους μεγάλους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εκτός της ΕΡΤ, μικρών περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών  και  της  COSMOTE TV για το έτος 2019. Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης, πριν από λίγους μήνες, μεταξύ της ΕΔΕΜ και της  Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) για τα έτη 2018-2019, όπως επίσης και με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας, (ΕΙΤΗΣΕΕ) για τα έτη 2019-2020,  στην οποία ανήκουν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και η σταδιακή είσπραξη των αναλογούντων δικαιωμάτων όχι μόνο για τα έτη αυτά αλλά και για τα επόμενα, δημιουργούν εύλογα την αιτιολογημένη αισιοδοξία ότι οι επόμενες διανομές δικαιωμάτων της ΕΔΕΜ θα είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένες και οι δημιουργοί θα  λάβουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί για τη χρήση των έργων τους, μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα τεκμηρίωσης μουσικών έργων και διανομής δικαιωμάτων.

Επίσης, για μια ακόμα χρονιά, τα δικαιώματα που προέρχονται από τη Δημόσια Εκτέλεση μουσικών έργων είναι σημαντικά μειωμένα, καθώς τόσο οι μεγάλες πίστες όσο και οι μικρότερες μουσικές σκηνές, που φιλοξενούν ζωντανές μουσικές παραστάσεις, παρέμειναν κλειστές επί πολλούς μήνες εξαιτίας της επιβολής lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. Παρ΄όλα αυτά, μέσα σ΄αυτές τις αντίξοες συνθήκες και σ’ ένα σχεδόν κατεστραμμένο επιχειρηματικό κλάδο, η ΕΔΕΜ, με κατανόηση απέναντι στα αιτήματα των επιχειρήσεων αλλά και με επίμονες ενέργειες και καίριες παρεμβάσεις της, όπως οι συμφωνίες με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, κατάφερε  να εισπράξει και διανέμει στους δικαιούχους  σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ από Δημόσια Εκτέλεση και συναυλίες.

Με λίγα λόγια, παρά τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες της αγοράς, η ΕΔΕΜ υλοποιεί  με σταθερό ρυθμό τους στόχους της, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον στη συλλογική διαχείριση και την επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά στην απόδοση των αμοιβών των πνευματικών δημιουργών.

Με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των 2.500 δικαιούχων της και την άοκνη προσπάθεια του προσωπικού της, η ΕΔΕΜ προχωρά με προσήλωση και αφοσίωση στην πραγματοποίηση του οράματος των εντολοδόχων της: έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής για όλους τους δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων, χωρίς τα οικονομικά βάρη και τις παθογένειες του παρελθόντος, με διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας και έλεγχο από τους ίδιους τους δικαιούχους.

Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι, με υγεία και ασφάλεια.

 

Με εκτίμηση,

Λούκα Τ. Κατσέλη

Γενική Διευθύντρια