ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 2022 B

Απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τα Πνευματικά Δικαιώματα
­
Ενημέρωση για τη διανομή δικαιωμάτων  2022 B
­
Δικαιώματα ύψους 4,3 εκ. ευρώ μοιράζει στους δημιουργούς η ΕΔΕΜ

 

Η  ΕΔΕΜ προχωρά στη μεγαλύτερη διανομή δικαιωμάτων που έχει πραγματοποιήσει στα δυόμισι έτη λειτουργίας της.

Ανταποκρινόμενη με συνέπεια και προσήλωση στους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της, η  ΕΔΕΜ  θα μοιράσει στους δικαιούχους της στη Διανομή Δεκεμβρίου 2022 (Διανομή 2022 Β), δικαιώματα ύψους 4.288.000 ευρώ μικτά και 2.950.000 ευρώ καθαρά δικαιώματα, σημειώνοντας αύξηση 16,5% από την προηγούμενη διανομή δικαιωμάτων τον Ιούλιο 2022.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διανομή  δικαιωμάτων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η ΕΔΕΜ και  μαζί με αυτήν το σύνολο  δικαιωμάτων που έχει διανείμει στους δικαιούχους ανέρχεται σε  16.404.000 ευρώ μικτά και 11.894.000 ευρώ καθαρά δικαιώματα.

Η Διανομή 2022 Β αφορά δικαιώματα από όλες τις κατηγορίες  εσόδωνΔημόσια Εκτέλεση, Συναυλίες, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Επιγραμμικές χρήσεις, Μηχανικά Δικαιώματα και Ιδιωτικό Αντίγραφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά δικαιώματα μεταξύ της 1ης  διανομής της ΕΔΕΜ τον Ιανουάριο 2021 και της τρέχουσας διανομής της ΕΔΕΜ έχουν αυξηθεί κατά 45%.

Σημαντική άνοδος παρατηρείται στα δικαιώματα από τη Δημόσια Εκτέλεση που παρουσιάζουν αύξηση κατά 78,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό της Διανομής Ιουλίου 2022. Εντυπωσιακή αύξηση 137,6% κατέγραψαν και οι εισπράξεις  δικαιωμάτων από τις Συναυλίες σε σχέση με τα δικαιώματα που διανεμήθηκαν τον Ιούλιο στην κατηγορία αυτή. Η άνοδος στα δικαιώματα από τη Δημόσια Εκτέλεση και τις Συναυλίες θέτει μια δυναμική βάση για τις επόμενες χρονιές καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας  αναγνωρίζουν και συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους για την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων.

Μια σημαντική κατηγορία δικαιωμάτων  για τους δημιουργούς αποτελεί ασφαλώς η ραδιοφωνική μετάδοση των έργων τους. Με την τεράστια προσπάθεια που  καταβάλλει η ΕΔΕΜ για  την είσπραξη δικαιωμάτων από την κατηγορία αυτή – και  μάλιστα αναδρομικά για τα έτη που οφείλονται δικαιώματα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς –  τα δικαιώματα από τη ραδιοφωνική μετάδοση στη διανομή Δεκεμβρίου 2022 καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη διανομή του Ιουλίου 2022, αύξηση που αγγίζει το 149%. Στη διανομή δικαιωμάτων του Δεκεμβρίου 2022, μοιράζονται δικαιώματα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΜΕΝΤΑ για τα έτη 2018 – 2021, ΛΑΜΨΗ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ και RADIO DEE JAY για τα έτη 2018-2020, ΣΦΑΙΡΑ για τα έτη 2019 -2020, ΣΚΑΙ, RED και  ROCK FM για τα έτη 2018- 2019, SPOR FM  για το 2018, ΜΕΛΩΔΙΑ για το 2020 και ΕΡΑ για το 2021.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι η είσπραξη και απόδοση δικαιωμάτων από τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι η πλέον χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, επειδή βασίζεται στην εξαγωγή και αποστολή τεκμηριωμένης εκπροσώπησης ρεπερτορίου προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η τιμολόγηση και η είσπραξη δικαιωμάτων.  Η ΕΔΕΜ έχει συνάψει συμβάσεις με την πλειοψηφία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ωστόσο οι διανομές δικαιωμάτων  πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εξαγωγή εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου από τα προγράμματα που αποστέλλουν οι σταθμοί, την τιμολόγηση και  την ολική εξόφληση των οφειλομένων δικαιωμάτων.

Η Διανομή 2022 Β περιλαμβάνει επίσης δικαιώματα από Τηλεόραση (STAR και COSMOTE 2020, ΕΡΤ και ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 2021), Επιγραμμικές Χρήσεις (APPLE, YOUTUBE, SPOTIFY, ERTFLIX 2021, Background Music Services, Webcasting, Streaming, Ringtones κ.α), Μηχανική Αναπαραγωγή και Ιδιωτικό Αντίγραφο.  

Οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται σε κάθε κατηγορία διανομής δικαιωμάτων εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022. Η  διαδικασία των διανομών βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα συναρμόδια τμήματα εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.  Η Διανομή Δικαιωμάτων 2022 Β απαρτίζεται συνολικά από 85 επιμέρους διανομές, και περιλαμβάνει δικαιώματα που αφορούν δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ ανά περιόδους χρήσης των μουσικών έργων για τις παραπάνω πηγές δικαιωμάτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιμέρους διανομών και του  αναγκαίου χρόνου που απαιτούν για την ολοκλήρωσή τους, η Διανομή 2022 Β θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

  • η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τον κύριο όγκο των διανομών και θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα και
  • η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για την πρώτη φάση της διανομής 2022 Β, εκτιμάται ότι η αποστολή των εκκαθαρίσεων με την προσωποποιημένη ενημέρωση των δικαιούχων για το ποσό των δικαιωμάτων που τους αντιστοιχεί, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου  2022 και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η πληρωμή των δικαιωμάτων στους δικαιούχους της ΕΔΕΜ και σε πρώην δικαιούχους της ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ.

Για τη Β΄φάση της διανομής 2022 Β θα υπάρξει νέα ανακοίνωση  με τις ημερομηνίες αποστολής των εκκαθαρίσεων και τα ποσά του κάθε δικαιούχου.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της ΕΔΕΜ είναι η απόδοση δικαιωμάτων από το εξωτερικό. Μετά την εισδοχή της στη CISAC τον  Ιούνιο του 2022 , η ΕΔΕΜ απέκτησε τη δυνατότητα  χρήσης των κοινών εργαλείων τεκμηρίωσης (CIS-Net), που αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του ελληνικού ρεπερτορίου στο εξωτερικό. Παράλληλα με την καταχώριση των δικαιούχων της στο IPI System (Interested Parties Information), το διεθνές σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν οι ξένοι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) για την κωδικοποίηση των δικαιούχων τους, η ΕΔΕΜ εντείνει τις ενέργειές της προς τους ξένους ΟΣΔ με τους οποίους έχει ήδη σύμβαση εκπροσώπησης του ρεπερτορίου της,  για την ταυτοποίηση χρήσεων και είσπραξη δικαιωμάτων.

Η  ΕΔΕΜ συνεχίζει να εργάζεται για τη διασφάλιση και απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους 3.200 δικαιούχους της και τη στήριξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με την εμπιστοσύνη των δικαιούχων της και την άοκνη προσπάθεια του προσωπικού της, προχωρά με σταθερό βήμα στη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, προς όφελος όλων.

Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία.

Με εκτίμηση,

 

Λούκα T. Κατσέλη

Γενική Διευθύντρια

­